maandag 6 april 2015

Wolken tekenen en schilderen (2)


Als we wolken willen tekenen en schilderen, moeten we een studie maken van de manier waarop wolken door de dampkring drijven. De basisvorm, het lijn- en lucht perspectief van de wolkenlucht zijn het belangrijkste.
Ook de wolken zelf, die natuurlijk steeds anders zijn en de manier hoe ze worden belicht door de zon, moeten we bestuderen.

Oefeningen:

We stellen ons de wolken voor als bollen, waar het licht van de zon op schijnt.
Teken een bol en zorg dat hij echt drie dimensionaal wordt.

Nu trekken we op een stuk papier horizontale lijnen, die de horizon voorstellen en maken de oefeningen met bollen (of ei vormen), zoals hieronder aangegeven.
Zoals je ziet worden de bollen naar de horizon toe steeds kleiner. Meestal hangen de wolken per type op dezelfde hoogte, maar door de bolling van de aarde zakken ze in de verte naar de horizon.

wolken , wolken tekenen, wolken schilderen, landschap,

Nu kunnen we met de bollen gaan spelen. We zetten ze op allerlei manieren achter elkaar of wat verschuivend, zo zie je van de ene bol meer, dan van de andere.
De arceringen, die de schaduwen aangeven, maken we naar de horizon steeds vager om het luchtperspectief aan te geven.
Door de pijl geven we de richting van het zonlicht aan.

Het zonlicht kan ook van achter ons komen of schuin voor ons, dit moeten we oefenen om hier een duidelijk begrip van te krijgen.
Probeer nu van een groepje bollen een wolkenvorm te maken.

Oefen dit op allerlei manieren en met verschillende belichting op de wolken en ga steeds weer uit van de eenvoudige bol- en ei vormen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.