dinsdag 7 augustus 2018

ART JOURNAL - EEN SCHETS MET PEN EN AQUAREL

EEN SCHETS MET PEN EN AQUAREL MAKEN


In de zomer ga ik vaak buiten zitten, want er gaat niets boven een impressie maken in de natuur, daar kan een foto maken van hetzelfde onderwerp niet tegenop. Je neemt zoveel meer mee van de sfeer, het wisselende licht-donker, het sprankelende licht wat op blad valt tussen de donkere schaduwen etc..

We houden het eenvoudig. Het maken van een aquarel komt in een volgende blogpost.

Wat heb je nodig. Nu voor dit werk heel weinig, een 300 grams aquarel blokje of boekje, een paar pennen met WATERVASTE inkt, een B of 2B potlood en eventueel gummetje en een eenvoudig waterverfdoosje met één of twee waterbrush penselen in verschillende maten.
Een lichtgewicht stoeltje is ook handig.

We beginnen zorgvuldig een plek in de schaduw   uit te kiezen, zodat het wit van het papier ons niet stoort en we een mooie compositie zien waar we wat mee kunnen.
We kunnen de dingen zoals bomen en bv. zo'n toegangshek een beetje verschuiven zodat het een mooi geheel wordt.
Nu moeten we een hoofdonderwerp uitzoeken en de rest daar omheen groeperen, dus niet alles even belangrijk maken en dan maken we met het B of 2B potlood een snelle schets. De lijnen stellen we vast door met een gestrekte arm ons potlood vast te houden en zo de verschillende schuintes van bv. het perspectief vast te stellen. We zijn plein air bezig en het moet geen stijve boel worden.

Let er ook op de lijnen in de potloodschets heel dun te houden, in het voorbeeld heb ik ze wat versterkt om het te kunnen zien op de foto, maar teveel potlood lost op in de aquarelverf en maakt deze smoezelig.


Nu pakken we onze watervaste pen en gaan de tekening uitwerken met de pen.

We brengen hier en daar wat meer schaduw aan en proberen leuke structuren te maken die het blad van de bomen en struiken weergeven.

Als dit naar onze zin is, gaan we verder met wat kleur. Het is goed om eerst te bedenken welke gedeeltes je wilt inkleuren en welke kleuren je hiervoor gebruikt. Maak eerst wat mengingen voor de achtergrond en houdt je kleuren in eerste instantie heel licht.

Als je niet zo ervaren bent is een proefstukje papier waar je de kleuren eerst opzet om te kijken heel handig, want dat valt heel anders uit als op het meng paletje. Maak het niet te moeilijk maar probeer vooral te oefenen met warme en koude schaduwkleuren en ga het niet invullen als een kleurenboek.
Breng schaduwkleuren aan over de lichte kleuren van de achtergrond.



Om meer diepte te creëren, geven we het gebladerte en schaduwen in de struiken op de voorgrond wat sterker weer met de pen en eventueel wat schaduwkleur verf.

Dorth, Huize Dorth, Overijssel, Bathmen, aquarel, plein air, schets, tekenen

Om je Art journal compleet te maken, kun je op de lege bladzijde wat kleine elementen, die betrekking hebben op de omgeving toevoegen, maar wat tekst over het onderwerp of de mooie dag is ook leuk.

pen, aquarel, pentekening,

Gebruik veel water en en laat dingen gebeuren, kleuren die hier en daar in elkaar lopen etc. geven een bepaalde levendigheid. En bovenal geniet van het zitten in de natuur.


Nog enige voorbeelden:
Diepenveen, kerk, aquarel, pentekening, plein air, OverijsselOverijssel, Deventer, pentekening, aquarel, plein air
plein air, pentekening, aquarel, Gorssel, Dorth, Overijssel


Terug naar de website



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.